Maszynka do lodów – jaki model wybrać?

Masz już dawna kupić sobie maszynę do lodów, jednak zawsze przypominasz sobie o tym, dopiero wtedy, gdy zaczyna być ciepło? Może w tym roku, wreszcie weźmiesz się za wybranie najlepszej dla Ciebie maszyny do lodów i będziesz mógł się cieszyć samodzielnie przygotowanymi deserami lodowymi? Z chęcią pomożemy Ci w znalezieniu odpowiedniego dla Ciebie modelu maszynki do lodów. Za pomocą maszynki do lodów możesz stworzyć domowe lody, sorbety, jogurty, co tylko chcesz. Lody od razu są napowietrzone i zamrożone. Maszyna rozbija tworzące się podczas tego całego procesu kryształki lodu. Maszyna do lodów ma wyjmowaną misę albo sam wkład, czyli dysk. Te elementy maszyny do lodów powinny znaleźć się w zamrażarce na 24 godziny przed kręceniem lodów. Jeżeli często przyrządzasz lody, to taka misa przez cały czas powinna być w zamrażarce. Już teraz powinieneś pomyśleć o znalezieniu wolnej połowy półki w zamrażarce. Wspomniana wcześniej misa ma między podwójnymi ściankami specjalny płyn, który musi być zamrożony, żeby maszyna działała prawidłowo. Zamrożoną misę powinieneś później włożyć do maszynki. W dalszej kolejności umieścić w niej mieszadło, włączyć maszynkę i wlać do niej schłodzoną mieszankę.

Polecane maszynki do lodów


back to menu ↑

Jakie są dalsze kroki?

Przygotowaną wcześniej masę, z której chcesz uzyskać lody albo sorbet, zawsze musisz schłodzić do takiej temperatury, jaka panuje w lodówce. Przy produkowaniu niektórych typów lodów lub sorbetów, na przykład takich, które mają w sobie mrożone owoce, wystarczające będzie, gdy wyjmiesz składniki z lodówki albo z zamrażarki, zmiksujesz je oraz umieścisz w maszynie. Istotna jest tutaj jedna sprawa. Najpierw musisz włączyć maszynę do lodów, a dopiero później wlać schłodzoną mieszankę. Nigdy nie rób tego w odwrotnej kolejności! Różnego rodzaju dodatki, czyli na przykład kawałki owoców, czy czekolady powinieneś dorzucić na sam koniec przygotowywania lodów. Bardzo istotna jest również pojemność maszyny do robienia domowych lodów. Taka o pojemności 0,6 litra jest zdecydowanie za mała. Najbardziej optymalne są maszyny do robienia lodów o pojemności od 1 do 1,2 litra. Im większa będzie pojemność maszyny, tym korzystniej dla Ciebie. Kolejnym kluczowym parametrem przy wyborze maszyny do lodów jest czas kręcenia lodów. Przeciętnie maszyna pracuje od 20 do 45 minut, zależnie od producenta. Lody po takim czasie już są gęste, puszyste, ale bardzo często nadal nie da się ich uformować w gałki. W tym celu musisz je włożyć do zamrażarki na kilka godzin.

Maszynka do lodów

fot. AdobeStock


back to menu ↑

Czym różnią się lody domowe od tych ze sklepu?

Lody domowe, które nie mają żadnych sztucznych dodatków, są z reguły wyjątkowo twarde, gdy są mrożone przez dłuższy czas. Gdy już od kilku dni przechowujesz je w zamrażarce, to nie licz na to, że będziesz je mogła już po chwili zjeść. Czasami domowe lody potrzebują nawet godziny od wyjęcia z zamrażarki, żeby zdążyły trochę odtajać. Na miękkość lodów może mieć wpływ również dodanie do nich małej ilości alkoholu. Jednak pamiętaj o tym, że tego rodzaju lody możesz podawać tylko i wyłącznie osobom dorosłym. Dzieci zdecydowanie powinny się od nich trzymać z daleka. Jeżeli robisz lody dla dzieci i pragniesz, żeby przez dłuższy czas pozostały one miękkie, to zachęcamy Cię do tego, żebyś dodał do nich większą ilość żółtek i tłuszczu.

Maszynka do lodów

fot. AdobeStock

back to menu ↑

Jakie zalety ma maszyna do robienia domowych lodów?

Możesz kręcić lody tylko i wyłącznie z naturalnych składników. Nie będzie w nich żadnych sztucznych barwników, ani konserwantów. Wiesz, co jesz. Możesz samodzielnie wybrać ulubiony smak, rodzaj lodów albo sorbetów oraz uwielbiane przez Twoją rodzinę dodatki. Tutaj ogranicza Cię tylko Twoja kreatywność. Co jeszcze? Z pewnością dużą zaletą maszyny do robienia lodów jest fakt, że gdy Twoje dzieci mają alergię na mleko krowie, to nie ma żadnego problemu z przygotowaniem przez Ciebie lodów na mleku sojowym, ryżowym, bez laktozy, lodów bez dodatku jajek. Takiego wyboru nie będziesz mieć w żadnym sklepie. W dodatku możesz z powodzeniem zamienić biały cukier na ksylitol. Lody w maszynce możesz robić nawet zimą z mrożonymi owocami.

back to menu ↑

Ranking maszynek do lodów: TOP 10


ZakupowyPoradnik.pl
Logo
Enable registration in settings - general