Maszynka do mielenia – jaką wybrać?
Maszynka do mielenia mięsa jest wyjątkowo przydatnym urządzeniem. Radzimy Ci zakupić je do Twojej kuchni. Oczywiście możesz kupić gotowe mięso mielone w sklepie spożywczym lub spróbować je zmielić w blenderze, ale możesz być rozczarowany efektami. W dzisiejszych czasach maszynki do mielenia mięsa są wielofunkcyjnymi urządzeniami AGD. Oczywiście, że są doskonałe do mielenia mięsa, ale również z powodzeniem mogą zastąpić młynek do kawy, wyciskarkę wolnoobrotową, czy sokowirówkę. Jaka maszynka do mielenia mięsa będzie najlepsza? Na co powinieneś zwrócić uwagę, przy jej wyborze?
- Polecane maszynki do mielenia
- Jaką wydajność powinna mieć maszynka do mielenia mięsa?
- Jakie sitka musi mieć maszynka do mielenia mięsa?
- Na czym polega funkcja revers w maszynce do mielenia mięsa?
- Czy lepsza będzie metaliczna czy plastikowa obudowa w maszynce do mielenia mięsa?
- Jaką komorę musi mieć maszynka do mielenia mięsa?
- Ranking maszynek do mielenia: TOP 10
Polecane maszynki do mielenia
back to menu ↑Jaką wydajność powinna mieć maszynka do mielenia mięsa?
Jeżeli chodzi o moc maszynki do mielenia mięsa, to tutaj sprawa jest prostsza. Kieruj się jedną niezwykle prostą zasadą. Im większą moc maszynki do mielenia mięsa wybierzesz, tym jej wydajność będzie większa. Urządzenia AGD o małej mocy dużo szybciej się przegrzewają. Może to prowadzić do trwałego uszkodzenia ich silnika. Moc dostępnych w sklepach maszynek do mielenia mięsa jest w granicach od 250 W do 1000 W. Modele maszynek do mielenia mięsa, które mają niewielką moc, mają za to atrakcyjną cenę. Są odpowiednie tylko i wyłącznie do mielenia miękkiego mięsa. Radzimy Ci wybrać urządzenie o mocy 450 W, które bardzo dobrze poradzi sobie z każdym twardym kawałkiem mięsa. To urządzenie będzie na tyle wydajne, że będzie wystarczające w zupełności do użytkowania w warunkach domowych. Dobra maszynka do mielenia mięsa to taka, która jest w stanie w ciągu jednej minuty zmielić około kilograma mięsa. Na rynku znajdziesz również urządzenia AGD, które posiadają bardzo dużą moc i wydajność. Jednak warto je kupić tylko wtedy, gdy prowadzić średnie lub małe przedsiębiorstwo gastronomiczne.
back to menu ↑Jakie sitka musi mieć maszynka do mielenia mięsa?
Nie rób tego błędu, co większość użytkowników. Zwróć uwagę na rodzaj oraz na jakość sit. Mają one bardzo duży wpływ na skuteczność działania urządzenia. Znajdują się one na samym końcu otworu wylotowego komory mielenia. Mięso albo inne produkty spożywcze, które są w komorze z dosyć dużą siłą są przepychane przez sitka przy użyciu ślimaka. Większość dostępnych na rynku modeli ma w zestawie dwa o średnicy otworów – około 3 mm i 7 mm. Bardziej zaawansowane modele maszynek do mielenia mięsa mają nawet trzy sitka.
back to menu ↑Na czym polega funkcja revers w maszynce do mielenia mięsa?
Cześć urządzeń do mielenia mięsa ma bieg wsteczny. Ta funkcja nazywa się revers. Działanie jej polega na tym, że ślimak obraca się w odwrotną stronę i tym samym powoduje cofanie się mielonego produktu. Za sprawą ten funkcji z komory możesz wyjąć na przykład kostkę albo chrząstkę, która hamuje oraz utrudnia mielenie. Bieg wsteczny da się również wykorzystywać do bardziej starannego mielenia produktów.
back to menu ↑Czy lepsza będzie metaliczna czy plastikowa obudowa w maszynce do mielenia mięsa?
Zdecydowana większość modeli, które są dostępne w sklepach internetowych i stacjonarnych ma plastikową obudowę, która obniża ciężar maszynki. Tego rodzaju obudowa charakteryzuje się trwałością oraz wytrzymałością. Mimo wszystko jest ona mało odporna na uszkodzenia mechaniczne, które są związane z kupnem nowego urządzenia. Maszynki z metalową obudową są cięższe, ale za to posiadają bardzo dużą odporność na uszkodzenia mechaniczne. W dodatku wyglądają na bardziej luksusowe.
back to menu ↑Jaką komorę musi mieć maszynka do mielenia mięsa?
Większość maszynek do mielenia mięsa ma komorę wyprodukowaną z metalu. Jednak czasami trafiają się również modele z obudową plastikową. Maszynki z komorą metalową, są o wiele lepsze w codziennym użytkowania. Metalowe części gwarantują właściwą jakość i łatwo je utrzymać w czystości. Plastikowe elementy nie dają takiej gwarancji. Natomiast w styczności z mięsem mogą się one przebarwiać. Prawda jest taka, że tego rodzaju zabrudzenia niezwykle trudno jest wyczyścić. Na sam koniec wspomnimy jeszcze o stopniach prędkości maszynki do mielenia. Klasyczne modele maszynek do mielenia mięsa mają trzy stopnie prędkości. To wystarcza do domowego użytku.
back to menu ↑Ranking maszynek do mielenia: TOP 10
No related posts.