Jak wybrać najlepszy piekarnik parowy z funkcją pieczenia?

W dzisiejszych czasach, kiedy dla wielu osób priorytetem stał się zdrowy styl życia, duże powodzenie mają urządzenia, które pozwalają na beztłuszczowe gotowanie i pieczenie. Jednym z takich sprzętów AGD jest właśnie piekarnik parowy z funkcją pieczenia. Jego zalety docenią się tylko zwolennicy zdrowego trybu życia, ale też Ci, który muszą się trzymać diety. Nie zawsze dotyczy to tylko osób, które się odchudzają.

Polecane piekarniki parowe z funkcją pieczenia


back to menu ↑

Jakie są rodzaje piekarników parowych?

W sklepach internetowych będziesz mógł znaleźć cztery najważniejsze rodzaje piekarników. Pierwszym z nich jest  piekarnik tradycyjny, najczęściej jest to piekarnik elektryczny, który ma różnorodne funkcje pieczenia oraz klasyczną wielkość. Drugim rodzajem jest piekarnik kompaktowy o niewielkich rozmiarach. Często jest on również nazywany mini piekarnikiem. To urządzenie łączy w sobie zalety piekarnika i kuchenki mikrofalowej. Trzeci rodzaj to piekarnik parowy, który nie wymaga stosowania tłuszczu przy przygotowywaniu potraw. Ostatni rodzaj to właśnie nasz faworyt, czyli piekarnik parowy z funkcją pieczenia. Łączy on w sobie gotowanie na parze ze standardowym pieczeniem z termoobiegiem oraz grillem.

W kuchni tak naprawdę liczą się trzy rzeczy i nie odnoszą się one tylko do gotowania przez nagradzanych szefów kuchni. Pierwszą z nich jest właściwy sposób przygotowania potrawy, drugim metoda i forma podania dania, a trzecim odpowiednie połączenie smaków i aromatów. Taki rezultat możesz osiągnąć tylko i wyłącznie za sprawą długich godzin spędzonych w kuchni w wersji tradycyjnej. Natomiast w wersji nowoczesnej możesz sobie po prostu kupić piekarnik parowy z funkcją pieczenia. Wymienimy w tym wpisie wiele jego zalet, ale tylko od Ciebie zależy, czy znajdzie się na niego miejsce w Twojej kuchni. Dobrej jakości piekarnik parowy z funkcją pieczenia pozwala połączyć z sobie dwie funkcje. Pierwszą z nich jest tradycyjne pieczenie, a drugą gotowanie na parze. To chyba jedna z najważniejszych informacji, jeżeli chodzi o piekarnik parowy z funkcją pieczenia.


Piekarnik parowy z funkcją pieczenia

fot. AdobeStock

back to menu ↑

Czy lepszy będzie piekarnik parowy z funkcją pieczenia o standardowych rozmiarach, czy może kompaktowy?

Na rynku występują obecnie dwie wersje piekarników parowych z funkcją pieczenia. Klasyczna, czyli tak zwana sześćdziesiątka, która jest odpowiednia do większości szafek kuchennych. Jednak musisz pamiętać o tym, że piekarniki parowe w znaczącej większości przypadków są przeznaczone pod zabudowę. Drugim rodzajem są piekarniki parowe z funkcją pieczenia kompaktowe. Mają mniejsze wymiary, ale za to idealnie zmieszczą się w niewielkiej kuchni.

Musisz zawsze pamiętać o tym, że rozmiar piekarnika parowego z funkcją pieczenia ma bardzo duży wpływ na jego pojemność. Ze względu na to, że są to urządzenia wielofunkcyjne, który umożliwiają przygotowanie jednocześnie kilku potraw, to jeżeli tylko masz taką możliwość, to radzimy Ci zrezygnować z zakupu piekarnika parowego kompaktowego. Te urządzenia AGD zasługują na to, żeby w pełni wykorzystywać ich potencjał.

Piekarnik parowy z funkcją pieczenia

fot. AdobeStock

back to menu ↑

Ile miejsca będziesz potrzebował na piekarnik parowy z funkcją pieczenia?

Może Cię to zaskoczy, ale piekarnik parowy z funkcją pieczenia do zabudowy, nie zajmuje o wiele więcej miejsca, niż tradycyjna mikrofalówka. Zastosowanie pary w piekarniku parowym powoduje, że przygotowywane w nim potrawy zachowują swoje drogocenne wartości odżywcze oraz witaminy. Przyrządzane w nim warzywa i owoce prezentują się tak, jakby przed chwilą przyniesiono je z przydomowego ogródka. W piekarniku parowym z funkcją pieczenia bez obaw możesz przygotowywać te same potrawy, co w piekarniku elektrycznym.

back to menu ↑

Czy potrawy przygotowywane na parze są zdrowe?

Piekarniki parowe z funkcją pieczenia początkowo były wykorzystywane tylko i wyłącznie w profesjonalnych kuchniach gastronomicznych. Jedzenie, które było w nich przygotowywane miało tak wiele zalet, że zaczęto myśleć o wprowadzeniu tego rodzaju piekarników do użytku domowego. Gotowanie na parze jest korzystne dla zdrowia. Jedzenie jest smaczne i zachowuje swoje wartości odżywcze.

back to menu ↑

Ranking piekarników parowych z fukncją pieczenia: TOP 10


ZakupowyPoradnik.pl
Logo
Enable registration in settings - general