Piekarnik gazowy – na co zwrócić uwagę, gdy decydujesz się na jego zakup?

Piekarniki gazowe są dostępne w wersji do zabudowy i mogą również stanowić element kuchni wolnostojącej. Bez względu na to jaki typ piekarnika gazowego wybierzesz, urządzenie powinno być wyposażone w zabezpieczenia, które wyeliminują ryzyko ulatniania się gazu. Niestety piekarniki gazowe trzeba czyścić ręcznie.

Co na samym początku musisz wiedzieć o piekarnikach gazowych?

Piekarnik jest urządzeniem AGD, które znajduje się praktycznie w każdej kuchni. Sklepy mają aktualnie w swojej ofercie bardzo duży ich wybór. Natomiast jedną z najważniejszych różnic pomiędzy poszczególnymi modelami jest technologia zasilania. Jednym z najbardziej klasycznych modeli, poza piekarnikami elektrycznymi, są piekarniki gazowe. Może on funkcjonować dzięki gazowi ziemnemu albo z butli. Najczęściej tego rodzaju piekarniki możesz zobaczyć w domach jednorodzinnych. Możesz wybierać spośród piekarników gazowych pod zabudowę albo znajdujących się w kuchniach wolnostojących. Te pierwsze bardzo łatwo zgrają się z każdymi meblami kuchennymi. Taki piekarnik sprawi również, że całe wnętrze będzie się prezentowało o wiele bardziej nowocześnie. Oba rodzaje piekarników są dostępne zazwyczaj w kolorach srebrnym, białym lub czarnym. Są to na tyle uniwersalne barwy, że będą pasowały do każdego wnętrza i do każdego stylu.

Piekarnik gazowy

fot. AdobeStock

Jakie wady może mieć piekarnik gazowy?

Chociaż tego rodzaju piekarnik ma naprawdę wiele zalet, to posiada on również pewne wady. Jednym z większych minusów tego rodzaju urządzeń jest to, że nie mają one funkcji samooczyszczania. Dużo trudniej jest go utrzymać w czystości, niż na przykład piekarnik elektryczny, czy mini piekarnik. Trzeba go niestety czyścić ręcznie. Będą Ci do tego potrzebne specjalne preparaty, które będą odpowiednie do rodzaju materiału, z którego wykonano urządzenie. Bardzo często spotykane połączenia to szkło oraz emalia albo stal nierdzewna. Najlepiej jest wybierać takie modele, które zostały wykonane z emalii łatwoczyszczacej. Wtedy mycie piekarnika gazowego stanie się o wiele prostsze. Na niekorzyść piekarników gazowych przemawia mało dokładna metoda rozprzestrzeniania się ciepła. Urządzenie jest podgrzewane tylko i wyłącznie od spodu. To sprawia, że rośnie ryzyko przypalenia pieczonych w nim dań. Bardzo rzadko można znaleźć na rynku piekarniki gazowe, które posiadają termoobieg. Funkcja ta jest odpowiedzialna za wprawienie gorącego powietrza w ruch. To sprawia, że w jednym miejscu temperatura ma taką samą wartość. Termoobieg ma bardzo wiele korzystnych stron. Dzięki niemu możesz przygotowywać potrawy na kilku poziomach w tym samym czasie. To skraca czas pieczenia oraz zmniejsza koszty eksploatacji.

Piekarnik gazowy

fot. AdobeStock

Piekarnik gazowy – na co powinieneś zwrócić  uwagę?

Niewiele piekarników gazowych posiada funkcję bezpieczeństwa użytkowania. Mamy tutaj na myśli tak zwane zimne drzwi. Nienagrzewająca się błyskawicznie szyba zewnętrzna umożliwia obserwowanie procesu pieczenia bez ryzyka poparzenia się na przykład przez dzieci albo przez zwierzęta. Warto jest znaleźć taki model piekarnika gazowego, w którym są zamontowane trzy szyby, w tym jedna antyrefleksyjna. Przy wybieraniu odpowiedniego dla Ciebie piekarnika na gaz, powinieneś uwzględnić również rodzaj prowadnic. To elementy, na których przesuwane są blachy oraz półki siatkowe. Niestety większość piekarników gazowych ma wytłoczenia na wewnętrznych ściankach. Nie dość, że blachy ciężko się po nich przesuwają, to w dodatku emalia bardzo szybko się niszczy. Coraz częściej można spotkać metalowe drabinki, które nie uszkadzają emalii. Możesz je zdjąć oraz szybko umyć. Dobrej jakości piekarnik gazowy powinien mieć również zabezpieczenie przeciwwypływowe gazu. Funkcja ta w bardzo dużym stopniu ma wpływ na bezpieczeństwo użytkowania. Ogranicza ona ryzyko wybuchu oraz zatrucia gazem. W urządzeniu AGD montuje się mechanizm, który odcina dopływ gazu, gdy zgaśnie płomień. Jeżeli chodzi natomiast o funkcje dodatkowe w piekarnikach gazowych, to serdecznie polecamy między innymi rożen, czyli obrotowy mechanizm ze szpikulcem. Pozwala on na równomierne pieczenie na przykład kurczaka ze wszystkich stron.

We will be happy to hear your thoughts

Dodaj Odpowiedź

ZakupowyPoradnik.pl
Logo
Enable registration in settings - general