Piekarnik parowy – czym kierować się przy jego wyborze?

Co powinno się znaleźć w dobrze wyposażonej kuchni? Najlepiej urządzenia, które są po prostu wielogunkcyjne. Do takich sprzętów AGD na pewno można zaliczyć piekarnik parowy. Wielozadaniowy mechanizm do pieczenia spodoba się każdemu, kto lubi gotować. Piec konwekcyjno-parowy jest potrzebny do właściwego funkcjonowania profesjonalnej kuchni. Razem z rosnącą popularnością tego typu piekarników gazowych, zwiększyła się też ich cena, a co za tym idzie, mniej osób wybiera taki piekarnik. Więcej chętnych można znaleźć na piekarniki elektryczne lub mini piekarniki. Piekarniki parowe są bardzo dobrym rozwiązaniem, mimo swojej niezbyt atrakcyjnej ceny i postaramy się Ci to udowodnić. W tym poradniku zakupy najważniejsze zalety i wady tych urządzeń AGD. Dowiesz się w jaki sposób możesz wybrać dobry piekarnik parowy, w niezbyt wysokiej cenie. Pomożemy Ci wybrać takie urządzenie, które będzie Ci służyło przez lata.

Czym jest piekarnik parowy?

Piece parowe są urządzeniami przeznaczonymi przede wszystkim do zabudowy. Bardzo rzadko będziesz mógł spotkać wolnostojące piekarniki parowe. Gdy będziesz korzystał z tego piekarnika, to będziesz mógł piec tak samo jak w piekarniku elektrycznych. Możesz też gotować z wykorzystaniem samej pary albo połączyć funkcję pary z pieczeniem. W sklepach możesz znaleźć bardzo duży wybór piekarników parowych. Jednak nie wszystkie modele działają w taki sposób, jak właśnie to opisaliśmy. Niektóre piekarniki parowe umieją gotować na parze, ale nie mają jednocześnie funkcji standardowego pieczenia. Prawda jest taka, że wielu sprzedawców na pierwszy rzut oka nie potrafi odróżnić tych urządzeń. Musisz pamiętać o tym, że cechą prawdziwego piekarnika parowego jest to, że możesz w nim połączyć dwie funkcje. To znaczy pieczenie tradycyjne oraz gotowanie na parze.

Piekarnik parowy

fot. AdobeStock

W jaki sposób działa piekarnik parowy?

Piekarniki parowe są tak naprawdę zwykłymi, tradycyjnymi piekarnikami, wzbogaconymi o funkcję pieczenia na parze. Gdy zastanawiasz się nad wyborem właściwego piekarnika, to radzimy Ci kilka razy sprawdzić, czy urządzenie będzie gotowało oraz piekło, bo właśnie ta funkcja odróżnia je od klasycznego piekarnika. Piekarniki parowe wykorzystują również konwencje, czyli metodę ogrzewania ciepłem, które częściowo bierze się z pary wodnej i częściowo z nagrzanego powietrza. Procentowy stosunek pary wodnej do nagrzanego powietrza możesz dowolnie regulować za pomocą panelu sterowania piekarnika. Takie rozwiązanie pozwoli Ci poprawić smak przyrządzanych przez Ciebie potraw. Gdy połączy się parę z klasycznym piekarnikiem, to możesz bez problemu upiec, na przykład kurczaka, który na zewnątrz na chrupiącą skórkę, a wewnątrz jest miękki. Taki kurczak jest idealny. Sam musisz to przyznać.

Jaką wielkość mają piekarniki parowe?

Na rynku możesz bez problemu znaleźć piekarniki parowe o różnych wielkościach. Piekarniki parowe o standardowej wielkości, czyli tak zwane sześćdziesiątki o szerokości 60 cm i piekarniki kompaktowe, które mają dość nietypowe wymiary. Komora wewnętrzna w tym drugim rodzaju piekarników jest dosyć mała. Ma ona od 30 litrów do 40 litrów. W takim piekarniku możesz upiec na przykład jedną gęś. Wiele osób może uznać piekarniki parowe za mało atrakcyjne z uwagi na ich niewielki rozmiar. Na pewno urządzenie, które nie w stanie zmieścić w sobie tylko jedną blachę nie będzie dobrym rozwiązaniem dla wieloosobowej rodziny. W dodatku trudno jest w nim jednocześnie wykorzystać funkcję gotowania na parze oraz pieczenia. Jednak mimo wszystko trzeba przyznać, że piekarniki parowe są bardzo dobre do kompaktowych kuchni, ponieważ są nowoczesne i nie zajmują dużo miejsca. Jednak mimo to, pewnie wiele osób uzna, że dobry piekarnik powinien mieć około 60 litrów. Coś za coś.

Piekarnik parowy

fot. AdobeStock

Nad jakimi funkcjami dodatkowymi powinieneś się zastanowić?

Oczywiście jest to niezwykle indywidualna kwestia. Przecież nawet, w przypadku piekarnika gazowego, każdy ma inne funkcje, z których chętnie korzysta. Jednak musisz wiedzieć o tym, że piekarniki parowe znacząco różnią się w użytkowaniu od tradycyjnych piekarników. Według nas bardzo przydatna jest na przykład termosonda, która jest po prostu termometrem, który możesz wbić w potrawę.

We will be happy to hear your thoughts

Dodaj Odpowiedź

ZakupowyPoradnik.pl
Logo
Enable registration in settings - general