Jakie garnki na indukcję?

Kuchenki indukcyjne w ostatnich latach stają się coraz bardziej popularne. Nie ma w tym nic dziwnego. Kuchenki indukcyjne są urządzeniami energooszczędnymi. Gdy masz w swoim domu taką kuchenkę, to możemy Ci dać gwarancję, że w najbliższym czasie zapłacisz mniejsze rachunki za prąd. Żeby móc w jak największym stopniu korzystać z kuchenki indukcyjne, musisz kupić sobie również specjalne garnki na indukcję. Co powinieneś wziąć pod uwagę, gdy wybierasz garnki na indukcję? Będziesz to wiedział, jeżeli przeczytasz ten poradnik zakupowy.

Jakie garnki wybrać do indukcji?

Cechą wyróżniającą tego naczynia jest znajdujące się na jego spodzie lub na opakowaniu oznaczenie, które przedstawia zwojnicę. Po czym jeszcze możesz poznać, że oglądany przez Ciebie garnek będzie odpowiedni do kuchenki indukcyjnej? Gdy przyłożysz do jego dna magnes, to dno powinno go szybko przyciągnąć. Wynika to stąd, że dna w garnkach indukcyjnych są produkowane ze specjalnego materiału ferromagnetycznego. Gdy wybierasz garnki pod indukcję, to powinieneś przede wszystkim uwzględnić ich średnicę. Najlepiej, żeby miała ona taką samą wielkość jak pole grzewcze albo była tylko trochę mniejsza. Jeżeli dno naczynia będzie większe, to kuchenka może mieć problem z odnalezieniem takiego garnka. Bardzo dobrym rozwiązaniem są urządzenia, które posiadają panele sensoryczne. Tego rodzaju kuchenki indukcyjne wykrywają umieszczane na nich naczynia nawet jak mają mniejszą średnicę. Dno najlepszych garnków na indukcję musi być grube, płaskie i charakteryzować się bardzo dużą odpornością na różnego rodzaju odkształcenia. Powinno ono również dobrze przylegać do płyty indukcyjnej i równomiernie rozprowadzać ciepło. Najwyższej jakości naczynia tego rodzaju mogą się składać z od trzech do sześciu warstw. Każda z tych warstw ma trochę odmienną funkcję. Następnym bardzo ważnym elementem wysokiej jakości garnków na indukcję są uchwyty. Muszą być one mocno przymocowane oraz wyprodukowane z nienagrzewającego się tworzywa. Bardzo funkcjonalnym rozwiązaniem są garnki indukcyjne z odczepianymi uchwytami. Kolejnym niezwykle istotnym elementem każdego garnka do indukcji jest pokrywka. Najlepiej będą Ci się sprawdzać modele garnków indukcyjnych, które zostały wyprodukowane ze szkła, które jest wytrzymałe na działanie bardzo wysokich temperatur. Garnek indukcyjny powinien również posiadać stalowy uchwyt i ranty.

Garnki indukcyjne

fot. AdobeStock

Jakie materiały są wykorzystywane do produkcji garnków indukcyjnych?

Garnki na indukcję są produkowane na przykład ze stali nierdzewnej. Do ogromnych atutów tego rodzaju naczyń możemy zaliczyć bardzo dużą odporność na zarysowania, korozję i uszkodzenia mechaniczne. Tego rodzaju garnki do indukcji występują w sklepach internetowych i stacjonarnych w wielu bardzo różnych rozmiarach. Najlepszym rozwiązaniem będzie zakup garnka indukcyjnego, który jest wyposażony w wielowarstwowe, akutermiczne dno. Takie dno jest bardzo odporne na różnego rodzaju odkształcenia. Bardzo dużą część stalowych garnków do płyty indukcyjnej jest odpowiednia do tego, żeby myć je w zmywarce. Część z garnków indukcyjnych można też włożyć do piekarnika. Następna propozycja to aluminiowe garnki na płytę indukcyjną. Charakteryzują się one mniejszą wagą oraz lepszym przewodzeniem ciepła niż garnki indukcyjne z wielowarstwowym dnem. Niestety aluminiowe garnki na płytę indukcyjną wyróżniają się dużo mniejszą odpornością na różnego rodzaju uszkodzenia mechaniczne. Tego rodzaju garnki indukcyjne bardzo często są wyposażone od wewnątrz w specjalną, nieprzywierającą powłokę non-stick. Ta powłoka może być teflonowa, ceramiczna albo imitująca kamień. Jej najważniejszą rolą jest zabezpieczenie przed bezpośrednim stykaniem się żywności z aluminium. Jak pewnie wiesz ten materiał, może być szkodliwy dla ludzkiego organizmu.

Garnki indukcyjne

fot. AdobeStock

Jakie jeszcze garnki indukcyjne masz do wyboru?

W sklepach internetowych i stacjonarnych możesz znaleźć również emaliowane garnki do kuchni indukcyjnej. Jest to całkowicie bezpieczny materiał. Nie wchodzi w żadne reakcje z żywnością.

ZakupowyPoradnik.pl
Logo
Enable registration in settings - general