Jaką deskę do krojenia wybrać?

Deska do krojenia jest bardzo potrzebna w każdej kuchni. Możesz jej używać nie tylko do krojenia, ale również do siekania, miażdżenia albo rozbijania różnego rodzaju produktów. Nowoczesność i uniwersalność to dwie cechy, które łączą współczesne deski do krojenia.

Polecane deski do krojenia


back to menu ↑

Jakie są najbardziej popularne deski do krojenia?

Pierwszym rodzajem są deski szklane. Zostały one wyprodukowane ze szkła hartownego. Zazwyczaj mają również podkładki antypoślizgowe z gumy. Ich zaletą jest to, że nie wchłaniają one zapachów, wody i błyskawicznie schną. Można je stosować również jako podkładkę do gorącego garnka albo patelni. Występują w wielu kolorach, więc bez trudu będzisz mógł dopasować deskę do krojenia do stylu kuchni. Zaletą desek szklanych jest również to, że się nie rysują. Niestety szybko tępią noże kuchenne. Trzeba z nimi bardzo uważać. Gdy upuścisz deskę szklaną, to od razu musisz szukać nowej. Nic z niej nie pozostanie. Kolejnym i niezwykle ciekawym rodzajem są deski bambusowe. Zostały one wyprodukowane w całości z naturalnego materiału w postaci trawy bambusowej. Deski bambusowe uznawane są za przyjazne dla środowiska naturalne, bo trawa bambusowa rośnie niezwykle szybko. To oznacza, że można ją zaliczyć do materiałów szybko odnawialnych. Deski z bambusa są lekkie, bardzo szybko schną i nie mają wysokiej ceny, co jest ich kolejnym atutem. Tego rodzaju deski do krojenia bardzo często są wyposażone w antypoślizgowe zaciski, które sprawiają, że cała deska nie przesuwa się w czasie krojenia. Deski drewniane produkowane są z drewna drzew liściastych, na przykład z dębu, olchy, kokosu albo buka. Deski drewniane nie tępią noży i jest to pierwsza bardzo dobra wiadomość. Posiadają jednak wiele istotnych wad. Przede wszystkim są mało higieniczne, wchłaniają wodę i zapachy. Bardzo łatwo się one brudzą i rysują, gdy chcesz na nich pokroić produkty barwiące, takie jak na przykład zioła lub buraki. Nie są one odpowiednie do mycia w zmywarkach do małej kuchni. Naprawdę warto wspomnieć jeszcze o deskach plastikowych. Są wyprodukowane z tworzywa sztucznego, lekkie i mają atrakcyjną cenę. Bez obaw możesz je umyć w zmywarce. Nie wchłaniają wody i nie wciągają zapachów od krojonych produktów. Niestety są niezwykle podatne na różnego rodzaju zarysowania. A słyszałeś może o deskach do krojenia granitowych, czyli z kamienia naturalnego? Potwierdzamy, że są one wyjątkowo trwałe i trudne do zarysowania. Nie wchłaniają zapachów i nie przejmują kolorów od krojonych produktów. Niestety jak każdy rodzaj desek do krojenia, posiadają one również pewnego rodzaju mankamenty. Noże w czasie krojenia ślizgają się po nich i wyjątkowo szybko tępią. Nie są też odpowiednie do rozbijania na nich mięsa. Natomiast deski do krojenia ceramiczne wbrew pozorom są bardzo odporne. Możesz na nich nie tylko kroić albo siekać, ale również z powodzeniem ubijesz na nich kotlety na niedzielny obiad. Powłoka w deskach ceramicznych jest higieniczna oraz niezwykle prosta do utrzymania ich w czystości. Produkty spożywcze do nich nie przywierają.


Deska do krojenia

fot. AdobeStock

back to menu ↑

Na co powinieneś zwrócić uwagę przy zakupie deski do krojenia?

Poza tworzywem, z którego została wyprodukowana deska do krojenia, powinna też ona posiadać wiele innych pozytywnych cech. Pierwszym istotnym kryterium jest rant. Takie zabezpieczenie może na pewno w dużym stopniu ułatwić oraz przyspieszyć Twoją pracę. Deska do krojenia z rantem zapewnia ochronę blatu kuchennego przed zabrudzeniem. To sprawia, że płyny z krojonych produktów zatrzymują się na obwodzie deski do krojenia. Natomiast Twoje miejsce pracy pozostaje nieskazitelnie czyste. Na pewno tego rodzaju deska do krojenia będzie mogła zastąpić również stolnicę w kuchni. Deska do krojenia musi być poza tym wygodna i ergonomiczna. Z tego względu polecamy Ci różnego rodzaju modele z rączką. W znacznym stopniu uproszczą one przenoszenia i przekładanie już pokrojonych składników. Rączka może być tylko drobnym problemem, jeżeli chodzi o przechowywanie deski do krojenia. Musisz zarezerwować więcej miejsca w szafce kuchennej.

Deska do krojenia

fot. AdobeStock

 

back to menu ↑

Ranking desek do krojenia: TOP 10


ZakupowyPoradnik.pl
Logo
Enable registration in settings - general