Jak wybrać suszarkę do grzybów i warzyw?

Pomożemy Ci wybrać dobre urządzenie do suszenia nie tylko grzybów, ale również warzyw i owoców. Suszenie to jedna z najlepszych metod konserwowania żywności. Natomiast dobra suszarka pomoże Ci w wysuszeniu różnego rodzaju produktów, między innymi ziół, warzyw, owoców, grzybów oraz mięs. Na naprawdę to tylko część modeli, wśród tych, które są obecnie dostępne na rynku gwarantują aż tak dużą elastyczność. Zanim zaczniesz szukać jakiegoś konkretnego urządzenia, to dobre przemyśl, do jakich zadań będziesz wykorzystywał suszarkę. Możesz rozejrzeć się za modelem, który będzie bardziej wszechstronny albo przeznaczony do suszenia tylko i wyłącznie jednej kategorii produktów, na przykład grzybów.

Polecane suszarki do grzybów


back to menu ↑

Jaką suszarkę powinieneś wybrać? Na co warto zwrócić uwagę?

Jeżeli chodzi o suszarkę do grzybów, to ważne jest tylko i wyłącznie kilka parametrów. Jednak każdy z nich ma bardzo duże znaczenie. Mamy na myśli następujące kryteria: moc albo zakres mocy, gdy dane urządzenie posiada regulację, ilość tac (im więcej, tym lepiej) oraz pobór prądu (najlepiej wybrać jak najbardziej energooszczędną suszarkę do grzybów).

Suszarka do grzybów

fot. AdobeStock

back to menu ↑

Jaka powinna być moc suszarki do owoców i warzyw?

Ten parametr jest bardzo ważny, bo jednocześnie określa on wydajność urządzenia. Najsłabsze suszarki do grzybów mają moc około 100 W. Natomiast w przypadku najmocniejszych urządzeń, moc może być nawet kilka razy wyższa. Bardzo popularne wśród konsumentów są suszarki do grzybów, które mają moc od 250 W do 400 W. Powinieneś jednak pamiętać o tym, że nie moc jest w tym przypadku najważniejsza, ale dwa inne kryteria w połączeniu z nią. Mamy tutaj na myśli silnik elektryczny, który napędza wentylator oraz grzałka. Takie same grzałki są montowane na przykład w suszarkach do włosów. Gdy wybierzesz urządzenie o najmniejszej dostępnej na rynku mocy, to nie spodziewaj się, że będzie ono niezwykle wydajnie suszyło grzyby. Nie kupuj również suszarki do grzybów o za dużej mocy, ponieważ przesuszy ona wierzchnie warstwy tkanek roślin albo grzybów. Jednak ich wnętrze pozostanie nieprzyjemnie wilgotne. Żeby wiedzieć dlaczego tak jest, warto zapoznać się z procesem suszenia.

Suszarka do grzybów

fot. AdobeStock


back to menu ↑

W jaki sposób funkcjonuje suszarka do grzybów?

W pierwszej chwili może Ci się wydawać, że działanie suszarki do grzybów jest dziecinnie proste. Grzałka ogrzewa powietrze, niewielki wentylatorek przesuwa je do dołu, a następnie to powietrze jest wypychane po zewnętrznym obwodzie tac w górę. Jednak tego rodzaju obieg wymusza, jeszcze bardziej wydajne nagrzewanie przestrzeni w środku suszarki do grzybów oraz zachowanie mniej więcej stałej temperatury w całym urządzeniu. Temperatura jest tutaj czynnikiem, który powinieneś w szczególności uwzględnić. Wynika to stąd, że za wysoka temperatura doprowadzi nie tylko do rozkładu bardzo wielu substancji odżywczych i smakowych, ale również będzie prowadziła do zamknięcia zewnętrznych porów. Sprawi to, że grzyby nie będą się mogły wysuszyć wewnątrz. Podobnie jak w przypadku smażenia mięsa. Zanim włożysz je do piekarnika elektrycznego, to powinieneś je obsmażyć, żeby soki zamknęły się w jego wnętrzu.

back to menu ↑

Jaka temperatura powinna panować w suszarce do grzybów i warzyw?

Gdy decydujesz się na zakup tego rodzaju urządzenia, to powinieneś sprawdzić, czy producent podaje temperatury, jakie jest w stanie ono osiągnąć przy konkretnej mocy wewnątrz suszarki do grzybów. Im temperatura jest wyższa, tym więcej substancji odżywczych zostanie utraconych. To oznacza, że będziesz musiał wkładać do takiej suszarki do grzybów bardzo cienkie plasterki, aby się odpowiednio wysuszyły. Gdy temperatura będzie mniejsza, to będzie można właściwie wysuszyć nawet większe kawałki warzyw, owoców i oczywiście grzybów. Jednak musisz pamiętać, że przy niższej temperaturze suszenie ich będzie zajmowało więcej czasu.

back to menu ↑

Jak wybrać energooszczędną suszarkę do suszenia warzyw i grzybów?

Regulacja mocy to najważniejsza opcja zarządzania energochłonnością. Dzięki niej będziesz mógł samodzielnie zdecydować, jaka moc jest Ci potrzebna do wysuszenia określonych kawałków warzyw, owoców lub grzybów.

back to menu ↑

Ranking suszarek do grzybów: TOP 10


ZakupowyPoradnik.pl
Logo
Enable registration in settings - general