Jaką wybrać patelnię?

Podpowiemy Ci, co powinieneś uwzględnić przy zakupie nowej patelni. Pośród wielu bardzo różnych elementów, które wchodzą w skład wyposażenia kuchni, jest kilka produktów, bez których gotowanie byłoby w maksymalnym stopniu utrudnione. Mamy tutaj na myśli naczynia, które są wielofunkcyjne i po prostu niezastąpione. Dobra patelnia może stanowić alternatywę dla garnka. Może ona być przez Ciebie wykorzystywana między innymi do: smażenia, duszenia, blanszowania, gotowania, grillowania, prażenia, czy suszenia. Jak powinieneś wybrać najlepszą dla Ciebie patelnię oraz co musisz uwzględnić w czasie jej zakupu, żeby służyła Ci ona przez długie lata?

Polecane patelnie


back to menu ↑

Jaki rodzaj patelni wybrać?

Wybór najlepszej patelni powinieneś rozpocząć od określenia jej przeznaczenia. Patelnia może być naczyniem ogólnym i uniwersalnym. Jednak możesz również wybrać patelnię specjalistyczną, która będzie przeznaczona na przykład do smażenia albo do grillowania i z powodzeniem zastąpi Ci grill elektryczny. Zacznijmy od patelni uniwersalnych. Mogą one być wyprodukowane z bardzo różnych materiałów. Standardowo te patelnie mają średnicę od kilkunastu do około trzydziestu centymetrów. Są niezwykle uniwersalne. Można na nich smażyć bardzo wiele różnych potraw.

Patelnia

fot. AdobeStock

back to menu ↑

Jakie są wady i zalety patelni uniwersalnych?

Z pewnością zaletą patelni uniwersalnej jest jej wszechstronność. Gdy masz jedną patelnię do wszystkiego to oszczędzasz całkiem sporo miejsca w szafkach kuchennych. Kolejnym plusem są mniejsze koszty zakupu jednej patelni uniwersalnej niż paru patelni specjalistycznych. A co z wadami? Pierwszą z nich jest to, że gdy korzystasz z jednej patelni przez cały czas, to jest żywotność automatycznie się skraca. W dodatku uniwersalne patelnie posiadają przeciętną głębokość. Nie można na nich przygotowywać niektórych potraw. Patelnia uniwersalna z pewnością będzie dobrym wyborem do każdej kuchni. W niewielkiej kuchni możesz się ograniczyć do zakupu tylko jednego modelu, ale w większej kuchni albo gdy lubisz gotować, to powinieneś mieć kilka uniwersalnych patelni oraz kilka specjalistycznych. Prawdziwy pasjonat gotowania w ogóle nie powinien się ograniczać.


back to menu ↑

Czym są patelnie specjalistyczne?

Mamy tutaj na myśli wszystkie produkty, które zostały przystosowane do przyrządzania tylko i wyłącznie określonych potraw. Należy tutaj wymienić na przykład wok, który bardzo dobrze sprawdzi się do smażenia na nich dań kuchni azjatyckiej, patelnię do naleśników, która posiada bardzo niski brzeg, patelnie do jajek, do mięs oraz patelnię grillową. Przy tych ostatnich rodzajach patelni chcielibyśmy jeszcze dodać kilka słów wyjaśnienia. Patelnia do jajek posiada specjalnie wyprofilowane dno z zagłębieniami, do których możesz wbić jajka albo nałożyć ciasto naleśnikowe na różnego rodzaju placuszki lub racuchy. Natomiast patelnia grillowa umożliwi Ci przygotowanie beztłuszczowych i zdrowych grillowanych mięs, warzyw, ryb, a nawet owoców, na przykład ananasa. Tego rodzaju patelnia posiada specjalnie zaprojektowane dno, które powoduje, że potrawy przyrządzone w Twojej własnej kuchni, będą miały taki sam smak, jak te ugrillowane na świeżym powietrzu. Gdy kochasz grillować, to w Twojej kuchni po prostu nie może zabraknąć takiej patelni. Czymś zupełnie innym są grille elektryczne. One nie mają już nic wspólnego z tradycyjną albo mniej tradycyjną patelnią.

Patelnia

fot. AdobeStock

back to menu ↑

Z jakiego materiału powinna być wykonana najlepsza patelnia do smażenia?

Oczywiście to jest kolejne niezwykle trudne pytanie, ale postaramy się precyzyjnie na nie odpowiedzieć. Doskonale zdajemy sobie sprawę z tego, że dobór konkretnej patelni jest bardzo dużym stopniu zależy od Twoich indywidualnych potrzeb oraz od możliwości finansowych. Mimo wszystko radzimy Ci zawsze bardzo dokładnie sprawdzić, z jakiego tworzywa została wyprodukowana interesująca Cię patelnia. Najbardziej popularne są oczywiście patelnie stalowe. Są one bardzo trwałe oraz odporne na różnego rodzaju zarysowania. Stal nagrzewa się niestety dużo wolniej niż aluminium, co jest jej dużą wadą. Za to wspaniale, równomiernie rozprowadza ciepło.

back to menu ↑

Ranking patelni: TOP 10


ZakupowyPoradnik.pl
Logo
Enable registration in settings - general