Jaki szybkowar kupić i czy w ogóle warto?

Jaki szybkowar najlepiej kupić? Co należy uwzględnić przy jego wybieraniu? Szybkowar jest inaczej garnkiem ciśnieniowym. Jego zadaniem jest przyspieszenie gotowania potraw. Może mieć również inne funkcje. Dobrym szybkowar, taki, który będzie Ci łatwo wybrać, powinien Ci zagwarantować bezpieczeństwo. Ważne jest również to, żeby był wytrzymały oraz komfortowy w użytkowaniu. Jaki model szybkowaru będzie dla Ciebie najbardziej odpowiedni? Taki, który w stu procentach spełni Twoje wymagania. Jeżeli zależy Ci na przygotowywaniu codziennych, mniejszych porcji jedzenia w garnku ciśnieniowym, to wybierzmy urządzenie o mniejszej pojemności. Jeżeli jesteś osobą gotową do podejmowania nowych wyzwań, chcesz samodzielnie odmierzać czas i kontrolować pracę szybkowaru, to wystarczające dla Ciebie będzie mało skomplikowanie urządzenie. Natomiast jeżeli zależy Ci na jak największym komforcie, to zachęcamy Cię do wybrania szybkowaru elektrycznego z automatycznymi programami gotowania. Dodatkowe funkcje oznaczają jednak wyższy koszt urządzenia. Przy zakupie szybkowaru musisz wziąć pod uwagę każdy szczegół. W tym poradniku zakupowym podpowiemy Ci, jakie parametry powinieneś uwzględnić, żeby być zadowolonym z dokonanego wyboru.

Czym jest szybkowar?

Jest to bardzo szczelny garnek, w którym w czasie gotowania dochodzi do wzrostu ciśnienia. To sprawia, że automatycznie zaczyna rosnąć temperatura wrzenia wody. Natomiast potrawy gotują się o wiele szybciej. Taki garnek ciśnieniowy został wyprodukowany najczęściej ze stali nierdzewnej albo z aluminium. Szybkowar zawsze jest wyposażony w zawór bezpieczeństwa, który znajduje się w pokrywie. Standardowo. Może to być tradycyjny model odpowiedni do korzystania z niego na kuchence gazowej, elektrycznej, ceramicznej, indukcyjnej albo w połączeniu z garnkiem elektrycznym podłączonym do prądu. Szybkowary różnią się pomiędzy sobą nie tylko materiałem, z którego zostały wykonane, ale również pojemnością oraz dodatkowymi funkcjami. Szybkowar będzie idealnym wyborem dla Ciebie, jeżeli jesteś osobą niezwykle zapracowaną i nie masz czasu na gotowanie. W szybkowarze błyskawicznie przygotujesz na przykład: zupy, gulasze, duszone mięsa, bigos lub gołąbki. Garnek ciśnieniowy przyda Ci się również podczas świątecznych przygotowań. Za jego pomocą będziesz mógł przyrządzić bardzo wiele potraw w dużo krótszym czasie.

Szybkowar

fot. AdobeStock

Jak funkcjonuje szybkowar? W jaki sposób należy go obsługiwać?

Właściwa obsługa szybkowaru umożliwi Ci odkrycie wszystkich jego atutów. Garnek ciśnieniowy jest dosyć łatwy w obsłudze. Jednak ważne jest to, żebyś postępował zgodnie z zasadami użytkowania, które znajdują się w dołączonej do urządzenia instrukcji. Szybkowar musisz napełnić wodą. Nie musi być jej dużo. Chodzi o to, żeby gotowane przez Ciebie produkty były nią całkiem przykryte. W dalszej kolejności musisz zamknąć pokrywę, która umożliwia utrzymanie pary wodnej oraz stałej temperatury w środku urządzenia. Ciśnienie wewnątrz garnka zaczyna stopniowo rosnąć. Gdy osiągnie ono już maksymalną wartość, to z gwiazdka, który znajduje się w pokrywie zaczyna się ulatniać nadmiar pary wodnej. Wtedy możesz usłyszeć niewielki świst. To właśnie od tej chwili zaczynasz stopniowo odmierzać czas potrzebny do przygotowania potrawy. W ostatnim etapie musisz odbezpieczyć gwizdek, żeby cała para wodna wydostała się z szybkowaru na zewnątrz. Dopiero, gdy to się stanie, to możesz otworzyć pokrywę i nałożyć przygotowane danie na talerze.

Szybkowar

fot. AdobeStock

Na co musisz uważać przy korzystaniu z szybkowaru?

Po ugotowaniu potrawy, nigdy nie otwieraj od razu urządzenia. W pierwszej kolejności uchyl zawór, żeby pozbyć się nadmiaru pary z szybkowaru. Wcześniej możesz jeszcze schłodzić szybkowar pod wodą. Dopiero wtedy, możesz bezpiecznie otworzyć pokrywę. To sprawi, że na pewno się nie poparzysz.

Jakie są zalety i wady szybkowaru?

Szybkowar jest urządzeniem, które ma swoje zalety oraz niewielkie wady. Musisz o nich wiedzieć przed jego zakupem. Największą zaletą na pewno jest szybkość przygotowywania posiłków. W szybkowarze błyskawicznie przygotujesz dania, które normalnie gotują się przez kilka godzin.

ZakupowyPoradnik.pl
Logo
Enable registration in settings - general